Van Francine Postma verscheen een jaar geleden het boek over haar wandeltocht over de St. Olavsleden. Het wandelen is nog steeds belangrijk voor haar: “Het helpt me om mijn hoofd leeg te maken, te resetten na een drukke dag of week en terug in het nu te komen.

Ik heb nogal de neiging om alle kanten op te vliegen met mijn gedachten, en door te wandelen kalmeer ik mijn geest. Dat heb ik onderweg in Zweden en Noorwegen geleerd en ik zal het de rest van mijn leven blijven doen.” aldus Francine in een gesprek over haar nieuwe boek ‘Aan Zee – een eindeloze strandwandeling’ wat over enkele dagen verschijnt!

Wat is er gebeurd sinds het verschijnen van je vorige boek? Hoe was dat en welke keuzes heb je daarna gemaakt?

“Na het verschijnen van ‘Onderweg, alleen over het St. Olavspad’ kreeg ik heel veel leuke en lieve reacties. Mensen zeiden dat ze erdoor geïnspireerd waren om de route ook te gaan lopen, en daarnaast herkenden velen zich in al mijn gedachten en worstelingen. Vooral dat laatste was heel erg fijn.

Het is nogal een persoonlijk boek, dus ergens was ik toch bang dat ik uitgelachen zou worden, of veroordeeld. Maar dat is niet gebeurd en dat heeft wel wat betekend voor mijn zelfvertrouwen.

Van Cadzand naar Den Helder, een eindeloze strandwandeling

Van Cadzand naar Den Helder, een eindeloze strandwandeling

Ik ben niet ineens helemaal van mijn onzekerheid af, maar ik voel me wel minder alleen in mijn worstelingen. Ik kijk daardoor ook milder naar mezelf.

Binnenkort verschijnt Aan Zee, over je wandeling op het Kustpad. Waarom het kustpad? Wat heb je met de zee?

“Ik ben opgegroeid vlakbij de zee, op het eiland Voorne-Putten. We gingen vaak naar het strand met het hele gezin en ik heb daar eigenlijk alleen maar leuke herinneringen aan.

Mijn ouders hadden geen gelukkig huwelijk en er was vaak spanning thuis, maar op het strand was iedereen op z’n best: los, ontspannen en vrolijk.

Als ik in zee zwem, voel ik me altijd weer een spelend kind, zonder verantwoordelijkheden. Dat vind ik een heel fijn gevoel, dat ik in het dagelijks leven soms mis. Het strand en de zee zijn voor mij heel erg verbonden met lichtheid , speelsheid en vrijheid.

En ook met mijn moeder, die vijf jaar geleden overleed. Zij lag het liefste van alles in de zon; voor haar was het strand een soort medicijn. Ik herken die behoefte wel, alleen hou ik niet van zonnen – ik loop en zwem liever.”

En ik?
Ik voelde me als een koe die na een lange winter op stal weer de wei
in mocht. Het lopen smaakte naar meer en ik besloot om steeds een
stuk verder te lopen langs de Noordzeekust, van zuid naar noord,
van Cadzand-Bad tot aan Den Helder. Een eindeloze strandwandeling,
Fragment uit Aan Zee

Welk stuk van het kustpad heeft het meeste indruk op je gemaakt?

“Poeh, lastig!! De hoge duinen op Walcheren vond ik heel mooi, en dan in de diepte het brede strand met de karakteristieke zwarte golfbrekers – zo’n fijn beeld!

En ik genoot ook erg van de weelderige duinen van Meijendel en het stuk tussen Katwijk en Noordwijk – de Coepelduinen. En natuurlijk de Kennemerduinen.

Het is zo mooi en rustig in de duinen en de kleuren en geuren zijn er zo fijn.

Maar als ik moet kiezen loop ik toch het állerliefste langs de vloedlijn, in de frisse zeewind, met mijn voeten in het water. Dat heb ik dan ook het meeste gedaan.

Ik heb de officiële route van het Kustpad vaak links laten liggen – of eigenlijk rechts ;-)- omdat die veel door het achterland loopt.”

Fragment uit het boek Aan Zee van Francine Postma

Fragment uit het boek Aan Zee van Francine Postma

Hoe komt het toch dat de zee, de kust altijd blijft fascineren denk je?

“Ik weet niet of dat voor iedereen geldt, maar ik loop graag op de grens van land en water. Het heeft iets ontzettend relativerends om het uiterste van het land te zien en uit te kijken over de eindeloze zee.

Je te realiseren dat daar alles is begonnen en dat ook alles daar weer eindigt.

Mijn moeders as hebben we verstrooid over zee, dat was een heel mooi ritueel; de cirkel was rond.”

Nog plannen voor het volgende avontuur?

“Ik wil het liefste morgen al vertrekken, maar met twee kinderen en een baan is het niet altijd mogelijk om te doen wat je wilt.

Mijn man en ik dromen ervan samen de Tour du Mont Blanc te lopen in de Alpen, een elfdaagse trektocht door drie landen rondom de Mont Blanc.

Een prachtig gebied waar we vaak komen maar nog nooit zo lang achter elkaar hebben gewandeld. Dus die staat op dit moment bovenaan mijn verlanglijstje.

En verder blijf ik zo veel mogelijk lopen in eigen land. Je hoeft niet altijd ver weg om je vrij te voelen, weet ik nu.”

Boek cover Aan Zee

Boek cover Aan Zee

Praktische informatie

Je kunt het boek bestellen bij de uitgeverij zelf, Uitgeverij Fjord.

Of bij Bol.com

 
Over Wandelen
Meld je aan voor een flinke portie wandel inspiratie...
+ Gratis Eboek Wandelen in Antwerpen!
Ja, Graag opsturen!