Een vijftigtal Aziaten, helemaal plaatsen kan ik ze niet, zwermt om ons heen op de boot.
Ze nemen overal foto’s van. Van het uitzicht, de boot en vooral van zichzelf. Het lijkt erop alsof zij de Selfie hebben uitgevonden.

En als je in de weg staat dan hebben zij daar geen last van, Jijzelf misschien wel, maar zij zeker niet…

Wij zitten aan een tafeltje en slaan het allemaal met verbazing gade. We grinniken samen om een groepje jonge meiden die vooral bezig zijn met het opmaken van zichzelf. Hun telefoon gebruiken ze als spiegel.

Ergens worden wimpers bijgewerkt of lippen nog iets meer gekleurd.

De omgeving bekijken ze niet. Die zien ze later wel, als ze de foto’s en grote hoeveelheid video’s van hun mede reisgenoten zullen terug zien.

Boottocht Luzern – Viznau

Wij zijn op weg van Luzern naar Viznau, met de boot, want dat is zeker de snelste route. Vandaag gaan we de Rigi kulm beklimmen. Met een treintje weliswaar, maar we zullen naar grote hoogte stijgen. Net geen 1800 meter boven zeespiegel.

Als de boot aanlegt in Viznau staat de meegereisde groep ook al klaar om in de bergtrein te stappen. Voor hen is een aparte wagon in gereedheid gebracht. Wij stappen in een ander stuk waar talloze andere toeristen met hun telefoons in de aanslag klaar zitten om al het moois te bekijken.

Bergspoorlijn naar Rigi Kulm

Puffend en kreunend zet de trein zich in beweging. Zonder waarschuwing begint de trein direct de stijgen. Binnen nog geen 7 kilometer stijgen we ongeveer 1300 meter. Op het steilste stuk is het stijgingspercentage maar liefst 25%.

Mijn dochter kijkt me iets angstig aan. Gaat dat wel goed?

Ik stel haar gerust. Deze bergspoorlijn maakt gebruik van een tandradsysteem en is in 1871 geopend. Ieder uur rijdt er een trein omhoog zonder dat het problemen oplevert. Ik zie dat ik haar niet helemaal gerust stel.

Hoe hoger je komt hoe adembenemender het uitzicht. Dat is werkelijk fenomenaal!! Ongelooflijk hoe ver je kunt kijken. We treffen het, de dag is ongekend helder en dan weet je niet wat je ziet.

Schuin gebouwde huizen

Ergens, midden op een bergweide staat een klein houten hokje. Het is een station. Wanneer je vanuit je stoeltje naar buiten kijkt lijkt het alsof het scheef staat. In werkelijkheid zijn we dat natuurlijk zelf… gezichtsbedrog…

We rollen weer verder. Ineens zien we resten sneeuw liggen, we komen hoger en hoger.

Op elk piepklein stationnetje staat hoe hoog we nu weer zijn.

1026 m…
1453 m…

De top van de Rigi

En dan…. we zijn er… op de Top! 1752 meter boven zeeniveau. Het laatste stukje kregen we gezelschap van een helblauw treintje dat zich aan de andere kant van de berg omhoog pufte. Die trein nemen we straks terug. Naar Arth Goldau.

https://www.instagram.com/p/BiAJakEHUzl/

Maar eerst de top… het uitzicht. We kunnen kijken zover we willen.

Mount Rigi, Queen of the Mountains, daar is geen woord teveel van gezegd.

Aan de ene kant strekt zich het Vierwoudstrekenmeer uit. In de verte ligt de Zugersee. Je ziet Luzern liggen, je komt ogen tekort.

De groep Aziaten wurmt zich over het pad naar de top. Verstopt achter hun telefoons en camera’s. Om later terug te kunnen kijken waar ze geweest zijn. Wij snuiven nog wat gezonde berglucht op. Kijken met onze eigen ogen en nemen een paar foto’s voor later, voor de herinneringen.

Herinneringen maak je vooral door zelf te kijken, te ervaren en te voelen…

Feiten over de Rigi Kulm

De Rigi is een prachtige berg en populair om de fraaie vergezichten. Meerdere bergtreinen rijden er omhoog. Wij namen de Vitznau-Rigi-Bahn heen en de Arth-Rigi-Bahn terug.

Meer informatie over de Rigi: Rigi.ch

De bootdienst naar Vitznau vaart meerdere malen per dag over het Vierwoudstrekenmeer. De aanlegsteiger ligt tegenover het station van Luzern en is daardoor zeer goed te bereiken.
lakelucerne.ch

Een complete rondreis door Zwitserland vind je in deze reisgids van the media bay:

 
Over Wandelen
Meld je aan voor een flinke portie wandel inspiratie...
+ Gratis Eboek Wandelen in Antwerpen!
Ja, Graag opsturen!