Dit jaar zijn wij maar een paar dagen op vakantie geweest. Althans zo noem je dat als je weggaat. Luxemburg was deze keer de bestemming. Niet omdat we niet weg wilden, maar er moest een nogal flinke verbouwing gebeuren en bij mij groeit er geen geldboom in de tuin om dan ook nog drie weken weg te kunnen.

Ik heb van kleins af aan geleerd dat als het zomervakantie is, dat je dan weg gaat. Er waren zomers bij dat we zes weken op een camping stonden. Nu heb ik goede herinneringen aan dat soort vakanties hoor, maar of het nu zo is dat je weg moet?

In de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat je helemaal niet weg moet om toch fijn vakantie te hebben.

In dit artikel lees je

  • drie voordelen van op vakantie gaan en hoe je dit op kunt lossen wanneer je thuis blijft
  • vijf dingen die je kunt doen met een staycation (zo noem je een vakantie die je thuis besteed)
  • vier boekentips om te lezen in je vakantie

De voordelen van een vakantie

Op vakantie gaan heeft zo zijn voordelen. Wat ik bijvoorbeeld erg leuk vind is het bekijken van mensen. Ik zit graag voor een tent of caravan en dan bekijk ik, observeer ik en gluur ik naar andere mensen. Hoe ze aankomen, hoe ze leven, hoe een tent opgezet wordt en weer afgebroken, kortom hoe het leven op een camping er aan toe gaat.

Dit is thuis natuurlijk niet op te vangen, de buren blijven de buren en om daar nou naar te gaan zitten kijken. Maar je kunt natuurlijk wel heel goed naar het centrum van een leuke stad in de buurt gaan, een terrasje opzoeken en een middagje naar mensen gaan kijken. Als je dit samen doet met je partner dan heb je meteen als voordeel dat je onbeschaamd commentaar kunt leveren.

Een andere manier om hiermee om te gaan is door op televisie te kijken naar ‘We zijn er bijna’, van omroep Max op Nederland 1. Ik begrijp wel waarom dat programma zo populair is!! Gewoon kijken hoe anderen vakantie vieren en als kers op de taart krijg je er ook nog, gratis en voor niks de mooie beelden bij van de omgeving.

Het tweede voordeel van een vakantie is dat je mooie gebieden ontdekt, nieuwe steden kunt bekijken, mooie stranden kunt bezoeken en dat je eens een ander deel van de wereld ziet.

Ook hier kun je een creatieve oplossing voor vinden. In Nederland en België zijn bijvoorbeeld heel prachtige plekken te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld een cirkel van 100 kilometer om je woonplaats heen trekken en kijk eens wat er aan fantastische plekjes je te wachten staan.

In het buitenland rijden we met gemak tientallen kilometers voor een of ander mooi dorpje. Laten Nederland en Vlaanderen nu ook de meest prachtige plekken hebben!

Stap thuis uit de sleur

Als derde voordeel van een vakantie wordt vaak genoemd dat je er echt even helemaal uit bent. Je hebt de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de sleur van de dag en je hoeft even niks.

Laat dit voordeel nu net alleen maar in je hoofd leven! Waarom kun je thuis niet rustig gaan zitten met een boek? Waarom kunnen we daar niet de boel de boel laten? Het heeft alles te maken met de instelling waar je voor kiest. Dit is een mentale omzetting en het beste is om jezelf hiertoe even te dwingen.
Op vakantie ben je in staat om de was een dag of wat op te sparen, doe dat thuis ook. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld twee weken geen dingen te doen die je op vakantie ook niet doet, bijvoorbeeld de kozijnen schilderen of het huis opgeruimd hebben.

Wat kun je thuis nu allemaal doen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Hierboven noemde ik al wat zaken, maar er zijn er meer.

Vijf manieren om in staycation stemming te komen

Ga eens naar een andere supermarkt dan normaal. Desnoods een supermarkt een dorp of stadsdeel verderop. Geeft meteen een andere beleving.

Kijk op televisie naar documentaires over reizen, over bijvoorbeeld treinreizen, natuurdocumentaires of afleveringen van Floortje aan het einde van de wereld.

Bestel reisgidsen op websites die reizen verkopen. Al bladerend door deze reisgidsen waan je je al in de verre bestemmingen. Meestal is het mooi weer en staan de mensen er gelukkig en tevreden op. Grote kans dat jij dat ook wordt, maar let op, laat je er niet door verleiden, want dan ga je alsnog op vakantie.

Hou je van het onderweg zijn? En van de snelweg perikelen? Rij dan een snelweg waar je nog niet vaak bent geweest en stop daar ergens bij een tankstation. Koop een bakje koffie en een broodje, zoek een zitplek en laat je meeslepen door al die mensen die bepakt en bezakt hetzelfde doen, maar dan onderweg zijn naar het warme zuiden.

Ga naar de bibliotheek en leen daar een aantal boeken over een streek waar je ooit heen zou willen, of over andere mensen die gereisd hebben en daar een verhaal over geschreven hebben

Vier boeken om vakantie te vieren

En nu we het daar toch over hebben, over boeken, hier een viertal suggesties van boeken die je meenemen op reis. Boeken die ik nu aan het lezen ben of gelezen heb. In willekeurige volgorde:

1. Op stap in Antwerpen – De beste stadswandelingen van BeroepsAntwerpenaar Tanguy Ottomer
Zeer de moeite waard en ook nog eens het uitproberen waard, want zeg nu zelf, een dagje Antwerpen is al een vakantieuitje op zich! Bestellen »

Op stap in Antwerpen - Tanguy Ottomer

Op stap in Antwerpen – Tanguy Ottomer

2. De Weg naar Little Dribbling – Een reis door Groot Brittannie – Bill Bryson
Een hilarisch boek over de Engelsen en alles wat hen bezig houdt en zo uniek maakt! Bestellen »

De Weg naar Little Dribbling - Een reis door Groot Brittannie - Bill Bryson

De Weg naar Little Dribbling – Een reis door Groot Brittannie – Bill Bryson

3. Op die fiets – Wim de Jong
Routes, verhalen, Fietsers, alles rondom fietsen is in dit boek opgenomen. Je komt er zonder meer van in een uitstekende vakantiestemming! Bestellen »

4. Trappen tot Venetië – Guus en Nel Schipper
Als je houdt van fietsen, wat leuke wetenswaardigheden dan is dit boek een aanrader. Niet teveel poeha en rompslomp, gewoon recht toe rechtaan geschreven een verhaal zoals je dat zelf had kunnen beleven! En toch leuk! Bestellen »

Trappen tot Venetië - Guus en Nel Schipper

Trappen tot Venetië – Guus en Nel Schipper

 
Over Wandelen
Meld je aan voor een flinke portie wandel inspiratie...
+ Gratis Eboek Wandelen in Antwerpen!
Ja, Graag opsturen!